
گوگل لایت هاوس ابزاری راحت برای بررسی و بهبود کیفیت سایت
اگر میخواهید گوگل به وب سایت شما رتبه بالاتری بدهد و از رقبایتان همیشه یک گام جلوتر باشید، لازم است که خواستههای گوگل را بشناسید و وب سایت خودتان را براساس آنها بهینه کنید. خوشبختانه ابزارهای بسیاری برای بررسی صفحات وب از جنبههای مختلف مانند سرعت، سئو، عملکرد، امنیت و تجربه کاربری وجود دارد. گوگل لایت هاوس یکی از ابزارهای سریع و قدرتمند است که با بررسی پارامترهای مختلف، باعث بهتر شدن کیفیت وب سایتها میشود. بنابراین توصیه میشود که اگر توسعه دهنده یا صاحب یک سایت هستید، با آن آشنا شوید. در این راهنما به بررسی اینکه گوگل لایت هاوس چیست و چه کاربردی دارد و همچنین معرفی پارامترهای آن میپردازیم. در صورتی که قصد دارید از این ابزار گوگل برای بهبود کیفیت وب سایت خود استفاده کنید؛ با کدنگار همراه باشید.
لایت هاوس چیست؟
لایت هاوس یا همان Google Lighthouse یک ابزار متن باز و خودکار برای سنجش بهبود کیفیت وب سایتها است. از این ابزار رایگان گوگل، برای حسابرسی هر صفحه اینترنتی و به صورت آنلاین خواه مالک آن باشید یا نه، میتوانید استفاده کنید. گوگل لایت هاوس برای اولین بار به عنوان یک ابزار حسابرسی برای وب اپلیکیشن پیشرو (PWA) توسعه داده شد. شاید درست باشد که بگوییم Lighthouse به طور مستقیم بر سئو تاثیر میگذارد. زیرا با بررسی پارامترهای موثر بر کیفیت سایت باعث میشود که یک وب سایت برای کاربر نهایی در دسترس، ساده و راحت باشد.
معرفی پارامترهای موجود در گوگل لایت هاوس
یکی از مهمترین مواردی که لازم است درباره Google Lighthouse بدانید این است که در گزارشهای آن پنج پارامتر مهم مورد ارزیابی قرار میگیرند. با حسابرسی و گزارش لایت هاوس میتوانید به راحتی عملکرد وب سایت خود را از نظر این پنج پارامتر ارزیابی کنید و کیفیت آن را بهبود ببخشید. در واقع بعد از ارائه گزارش لایت هاوس میتوانید تغییرات لازم را اجرا کرده و دوباره از این ابزار گوگل برای بررسی عملکرد و وضعیت سئو سایت خود بهره ببرید. پارامترهایی که گوگل لایت هاوس مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد شامل موارد زیر است:
در دسترس پذیری (Accessibility)
دقت داشته باشید که یک وب سایت بهینه و موثر زمانی برای کاربران رضایتبخش است که قابلیت دسترسی به آن آسان و راحت باشد. آزمون Accessibility توسط لایت هاوس شامل بررسیهای مختلفی است. به عنوان مثال رنگهای وب سایت شما را مورد ارزیابی قرار میدهد تا مطمئن شوید که برای کاربران به راحتی قابل خواندن است. همچنین Google Lighthouse بررسی میکند که آیا وب سایت شما برای افراد معلول مانند افراد کم بینا به اندازه کافی بهینه شده است یا نه.
عملکرد (Performance)
به طور حتم میدانید که عملکرد وب سایت شما تا حد زیادی به سرعت بارگذاری آن و میزان تعامل کاربران با محتوای آن بستگی دارد. کاربر حوصله زیادی برای بالا آمدن تصاویر و محتوای وب سایت شما ندارد، بنابراین اگر سرعت وب سایت پایین باشد، کاربر سایت شما را ترک میکند و به سوی وب سایت رقبایتان میرود. در گزارش Performance گوگل لایت هاوس، روی سرعت بارگذاری سایت تمرکز شده است.
تجزیه برتر (Best Practices)
در این پارامتر ابزار لایت هاوس جنبههای امنیتی وب سایت یا وب اپلیکیشن پیشرونده را تجزیه و تحلیل میکند. بیشتر روی آسیب پذیریهای امنیتی تمرکز کرده و به دنبال خطاهایی پشت صحنه هنگام بارگیری صفحه و پیوندهای نا امن است. آزمون Best Practices به شما این اطمینان را میدهد که توسعه دهندگان وب در هنگام طراحی از قوانین پیروی میکنند و بهترین شیوه را اجرا میکنند.
وب اپلیکیشن پیشرونده (Progressive Web App)
رتبهبندی وب اپلیکیشن پیشرونده براساس سه عامل کلیدی یعنی قابلیت اطمینان، جذابیت و سرعت انجام میشود. آزمون PWA یکی از جدیدترین اندازهگیریهای گوگل است که در ابزار گوگل لایت هاوس قرار گرفته است. به بیان ساده این تست بررسی میکند که آیا وب سایت شما به راحتی از طریق تلفن همراه کاربر بارگیری شده و عملکرد آن به صورت آفلاین در دسترس قرار دارد. آزمون وب اپلیکیشن لایت هاوس یک ویژگی ارزشمند است که در بسیار از ابزارهای حسابرسی قرار ندارد.
SEO
کمتر کسی است که با سئو آشنایی نداشته باشد. این پارامتر بررسی میکند که آیا صفحه شما به راحتی برای موتورهای جستوجو قابل کشف است یا نه. در حقیقت به بررسی موارد مختلفی همچون سازگاری با موبایل، کیفیت محتوا، متا تگها و هدرها میپردازد. این آزمون نتایج تحلیل را در مقیاس 0 تا 100 ارائه میدهد. در صورتی که وب سایت شما نمره کامل را به دست نیاورد، بهینه سازی ضروری است.
چرا باید از لایت هاوس برای تجزیه و تحلیل سایت استفاده کرد؟
در رابطه با اینکه گوگل لایت هاوس یک ابزار حسابرسی جامع برای تجزیه و تحلیل وب سایتها است، ادعایی وجود ندارد. گزارشهای ارائه شده از لایت هاوس شامل راهکارهایی برای بهبود وضعیت عملکرد وب سایتها است و این به کسب رتبهبندی بالا در گوگل کمک میکند. سه دلیل اصلی برای استفاده از ابزار Google Lighthouse وجود دارد:
-
یک ابزار راحت و آسان است و با چند کلیک ساده میتوانید وب سایت خود را آنالیز کنید.
-
به طور مداوم به روزرسانی میشود. بنابراین تضمین میکند که وب سایت شما را براساس جدیدترین معیارهای گوگل بررسی خواهد کرد.
-
همراه با گزارشهای واضحی که ارائه میدهد، راهکارهایی برای رفع آن در اختیار شما قرار میدهد.
-
توسط گوگل ساخته شده و رایگان است.
نصب افزونه گوگل لایت هاوس
یکی از امتیازهای مهم افزونه لایت هاوس، نصب راحت است. اگر علاقهمند به استفاده از آن هستید، باید گوییم که روشهای زیادی برای نصب و اجرای آن وجود دارد. در بخش زیر سه روش ساده و سریع نصب را معرفی میکنیم.
-
Google Chrome
سادهترین روش برای استفاده از Google Lighthouse همین روش است، زیرا نیازی به هیچگونه نصب و بارگیری نخواهید داشت. ابتدا به صفحه یا وب سایتی بروید که میخواهید با استفاده از لایت هاوس آن را بررسی کنید. روی صفحه مورد نظر کلیک راست کرده و گزینه Inspect را انتخاب کنید. یک پنجره در کنار صفحه مورد نظر شما باز میشود، تب Lighthouse را باز کنید. یک پنجره مانند تصویر زیر به نمایش گذاشته میشود، پارامترهایی را که قصد تجزیه و تحلیل آنها را دارید انتخاب کرده و برای ارائه گزارش روی گزینه Generate report کلیک کنید.
-
افزونه Google Chrome
اگر میخواهید هر بار برای استفاده از افزونه گوگل لایت هاوس راحت باشید و تنها از طریق یک کلیک به آن دسترسی پیدا کنید، از روش نصب از طریق افزونه گوگل کروم استفاده کنید. زیرا در این روش گزینه Lighthouse به صورت یک افزونه در بالای صفحه گوگل کروم قرار میگیرد. از طریق فروشگاه وب (Web Store) گوگل کروم، لایت هوس را دانلود و سپس نصب کنید. در صفحه مد نظر خود که قرار است آن را بررسی کنید، روی افزونه Lighthouse که در بالا و در قسمت نوار ابزار قرار داد، جهت ارائه گزارش کلیک کنید.
-
رابط خطر فرمان (Node Command Line Interface)
استفاده از این روش برای افراد فنی که قصد باز کردن خودکار گوگل لایت هاوس را دارند، مناسب است. در این روش ابزار رایگان Lighthouse را میتوان در خط فرمان Node.js به اجرا درآورد. برای اجرا کردن لایت هاوس در Node به این شیوه عمل کنید:
ابتدا گوگل کروم را دانلود و نصب کنید. سپس Node را نصب کنید (نسخه شش یا بالاتر آن باشد). بعد از آن خط فرمان « npm install -g lighthouse» برای نصب بسته لایت هاوس گلوبال npm اجرا کنید. سپس به سادگی با تایپ دستور « https://airhorner.com/» در CLI میتوان ابزار Lighthouse را اجرا کرد.
نتیجه گیری
اگر قصد دارید وب سایت خود را براساس معیارهای ضروری گوگل ارزیابی کنید،Google Lighthouse بسیار به شما کمک خواهد کرد. این ابزار حسابرسی، اطلاعات قابل قبولی ارائه میدهد که براساس آن میتوانید عملکرد سایت خود را بهبود بخشید. با استفاده از گزارشهای دقیق و سریع لایت هاوس میتوانید رویکرد متفاوتی نسبت به سئو داشته باشید.