
بازاریابی دیجیتال چیست؟
شعار امروزِ دنیای کسب و کار این است: "هر کسب و کاری، یک کسب و کار دیجیتال است" اما چرا این شعار صحت دارد؟ در سال 2004 تعریف بازاریابی توسط انجمن بازاریابی آمریکا این بود:
بازاریابی فرآیند برنامهریزی و اجرای اقدامات مربوط به ایجاد، قیمت گذاری، توسعه و توزیعِ ایده، کالا و خدمات است؛ به شکلی که در تبادلات انجام شده، اهداف فردی و سازمانی تامین شوند.
در این تعریفِ واژه "ایجاد یا Conception" از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین واژه ایده در کنار کالا و خدمات. اما این تعریف در سال 2007 تغییر کرد. تعریفی که همچنان پا بر جا ست:
«بازاریابی مجموعهی نهادها، فرآیندها و فعالیتهایی است که به خلق، اطلاع رسانی، تحویل و تبادل پیشنهادها میپردازد. مبادلههایی که برای مشتریان، کارفرما، شرکا و در مقیاس بزرگتر، جامعه ارزشمند محسوب میشوند.»
در واقع واژه پیشنهادها کلیدواژه جدیدترین تعریف بازاریابی است. پیشنهادها چه هستند؟ طبق این تعریف پیشنهادها شامل موارد زیر اند:
- محصولات
- ارزشها
اگر به اطراف خود نگاه کنید، دنیای بیرون دنیای پیشنهادهاست. چه بر روی بیلبوردِهای خیابانی و چه در تبلیغات و پروموشنهای اینترنتی. این پیشنهادها یا محصول اند که میتواند یک کالا و یا یک خدمت باشد و یا یک ارزش اند. مثلِ فیلمِ رایگانِ آموزشی و یا یک کُدِ تخفیف. در دنیای امروزه که ارزشها راهی به سوی محصولات هستند، بازاریابی دیجیتال حرفِ اول را میزند. امروزه ما میتوانیم با یک ویدیوی جذاب (که یک ارزش است) مشتری را برای خرید کالاها و خدماتمان ترغیب کنیم و تقاضای مثبت ایجاد کنیم. از طرفی خودِ ارزشها میتوانند خرید و فروش گردند.
در دنیای امروز که کنترلِ شبکههای اجتماعی بیش از پیش در دستانِ ماست بازاریابی دیجیتال حرف اول را میزند. ما میتوانیم با استفاده از مجموعه ابزارها و فعالیتهایی که برای بازاریابی محصولات و خدمات در بستر دیجیتال (اینترنت، موبایل و...) استفاده میشوند، پیشنهاداتمان را بیش از گذشته به گوشِ مشتری برسانیم. حال بیایید به مزایای بازاریابی دیجیتال نگاهی بیندازیم:
یک: سریع میفهمیم چه اتفاقی دارد میافتد.
برای اینکه بفهمیم نتیجه روشهای سنتی بازاریابی ما چه بودهاند، باید هفتهها بگذرد. باید صدها صفحه گزارش ارزیابان و بازاریابانِ فیزیکی و سنتی خود را بخوانیم و تحلیل کنیم، تا مثلا بفهمیم سلیقه فلان مشتری در فلان نقطه تهران، چه گونه است. اما در دنیای دیجیتال به محضِ ایجاد یک تبلیغ به اطلاعاتی فوری و آنی خواهیم رسید. مثلا تعداد بازدیدکنندگان را خیلی زود میفهمیم. نرخ تبدیل (Conversion Rate) و نرخ پرش (Bounce Rate) را به شکل آنلاین خواهیم دید و میتوانیم به شکل لحظهای بفهمیم چه اتفاقی دارد میافتد. یکی از مهمترین فایدههای دسترسی فوری و آسان به اطلاعات، منعطف ساختنِ اقدامات و استراتژیهای ماست. در بازاریابی سنتی ممکن است به خطاهایمان پی ببریم، ولی بیشتر امکان دارد به خطاهایمان خیلی دیر پیببریم. روشهای سنتی ممکن است زمانی به ما بگوید که کسب و کارمان در حال ورشکستگی است که دیگر ورشکست شده باشیم.
دو: پول کمتری خرج میکنیم.
در دنیای کسب و کار یکی از مهمترین چیزها کنترل پول توی جیبمان و یا همان هزینه است. تبلیغات تلویزیونی و روزنامهای بسیار گرانتر از تبلیغات اینترنتی اند. استخدام بازاریابان و ارزیابانِ فیزیکی هزینه زیادی برای ما دارد. برای همین است که در گذشته، شرکتهای کوچک امکانِ بازاریابی نداشتند، اما امروز کوچکترین کسب و کاری، میتواند دست به بازاریابی بزند. امروزه 70 درصد روشهای بازاریابی دیجیتال رایگان اند. در دیجیتال مارکتینگ نشر و توسعه تبلیغات و محتواهای مختلف نیاز به آدمهای زیاد ندارد.
سه: بیشتر شناخته شدن
در گذشته برای شناخته شدن باید به تبلیغاتِ گران قیمت تلویزیونی و یا به ستونهای روزنامهها تن میدادیم ولی امروز اینستاگرام، فیسبوک و سایر شبکههای اجتماعی میتوانند ما را مشهور کنند. امروز تبلیغات در سایتهای خبری بسیار رایگان و ارزانتر از هر تبلیغِ دیگری است.
چهار: احترام بیشتر به مخاطب
همه ما در میانِ سریالِ محبوبمان با دیدنِ تبلیغات تلویزیون آه از نهادمان بلند شده است. در صفحه روزنامهها و مجلات هم باید از میانِ انبوه تبلیغات نوشته مورد علاقه خود را پیدا کنیم. اما در دنیای دیجیتال اغلب به مخاطب این امکان داده میشود که آگهیها را رد کند. حتی در دنیای امروز با توسعه موتورهای پیشنهاد دهنده (Recommendation engines) میتوانیم تبلیغاتِ مورد علاقه و موردِ نیاز مشتری را به او نشان دهیم. میتوانیم به مشتریای که اهل مطالعه کتاب است، تبلیغِ یک رمانِ تازه منتشر شده را نشان دهیم و یا به مشتریای که عاشقِ خرید لوازم زنانهاست، تبلیغِ یک کیفِ چرم. پس بازاریابی دیجیتال به مشتری احترام میگذارد و میتواند به نوآوری خود را بیش از پیش منعطفتر کند.
پنج: تحلیلهای سادهتر
در دنیای دیجیتال مارکتینگ ابزارهای تحلیلیِ بسیاری وجود دارد که میتوان با آنها، دادهها و شاخصهای مشخص زیادی مانند نرخ بازدید، پرش، کلیک و غیره را دید. البته باید توجه داشت. استفاده از متخصصان برای کسب و کارهای بزرگتر موردِ نیاز است. کدنگار و مشاوره رایگان آن به شما کمک خواهد کرد تا از بهترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ استفاده کنید.