
سیستم مدیریت محتوا یا CMSچیست؟
سیستم مدیریت محتوا (CMS) یک نرم افزار یا مجموعهای از نرم افزارها هستند که برای ایجاد و مدیریت محتوای دیجیتال استفاده میشود. نرم افزارهای CMS برای دو منظور زیر به کار میروند:
- مدیریت محتوای سازمانی یا Enterprise Content Management
- مدیریت محتوای وب سایت یا Web Content Management
یک سامانه ECM یا مدیریت محتوای سازمانی به شما کمک میکند تا محتوای دیجیتالِ داخل سازمان خود شامل اسناد، گزارشهای عملیاتی و غیر عملیاتی و سایر موارد را مدیریت کنید. شما میتوانید برای مدیریت محتوای سازمانی خود با ما تماس بگیرید. سامانه مدیریت محتوای وب سایت یا WCM به شما کمک میکند تا محتوای وبسایت یا وبسایتهایتان را مدیریت نمایید. یک سامانه ECM هم ممکن است شامل ویژگیهای مدیریت محتوای WCM باشد، اما کارکرد متفاوتی دارد. برای مثال یک شرکت اسناد رسمی و داخلیاش در داخل سامانه ECM تعریف میگردد، اما محتواهای تبلیغاتی و بازاریابی محتوایاش در داخل WCM تعریف میشود.
هردو سیستم مدیریت محتوای سازمانی و مدیریت محتوای وب سایت دارای دو عنصر اساسی هستند:
- نرم افزار مدیریت محتوا یا CMA
- نرم افزار انتشار و تحویل محتوا یا CDA
CMA شامل یک رابط کاربری تصویری یا GUI است که به کاربران اجازه میدهد تا صفحه وبسایتشان را طراحی کنند و محتوای خود را از لحاظ کیفیت، طراحی و بهبود مدیریت نمایند. این سامانه در واقع به ما کمک میکند تا به شکل خودکار و با یک پنل کاربری بدون دانستن کُدِ HTML محتوای وب سایتمان را تغییر دهیم.
CDA و اجزایش به ما امکانات و خدمات Back-end میدهد تا بتوانیم محتوایی را که در CMA تولید شده است، انتشار دهیم.
ویژگیهای سیستمهای مدیریت محتوا
ویژگیها با توجه به پیشنهاداتِ مختلفی که CMS ارائه میکند، میتواند متعدد باشد، اما کاربردهای مرکزی سیستم مدیریت محتوا شامل ایندکس شدن، جستجو، بازیابی، مدیریت قالبها (Format management) و بازبینی و انتشار محتواست.
1. ویژگیهایی مانند ایندکس شدن ذاتی، جستجو و بازیابی، باعث میشود همه اطلاعات محتواهای ما برای جستجوها و دسترسیهای بعدی با طبقه بندیِ مشخص ایندکس شوند.
2. مدیریت قالبها یا Format management باعث میشود تا بتوانیم مدارک و گزارشهای اسکن شده را به محتواهای HTML و یا PDF تبدیل کنیم.
3. ویژگی بازبینی، به ما کمک میکند با بازههای زمانی مشخص، مطالب و محتواهای خود را به روز رسانی کنیم. همچنین فایلها و بک آپهای این به روز رسانیها به همراه نام افرادی که به روزرسانی را به انجام رساندند، ذخیره سازی میشود.
4. ویژگی چاپ به افراد سازمان این امکان را میدهد تا از یک تمپلیت مشخص (Template) برای محتواهای سایتمان استفاده کنیم. همچنین میتوانیم از wizardهای مختلف برای بهبود و توسعه محتوایمان استفاده کنیم.
شرکت کدنگار با استفاده از به روزترین متدهای برنامه نویسی با استفاده از طراحی سایت با پایتون برای وب سایت شما یک سیستم مدیریت محتوای پویا با ویژگیهای بالا به علاوه ویژگیهایی که در زیر آمده است، ایجاد خواهد کرد. برای تماس و مشاوره رایگان به این لینک مراجعه نمایید.
CMS همچنین ابزارهایی را برای بازاریابی یک به یک (One-to-One marketing) فراهم میکند. بازاریابی یک به یک، توانایی یک وب سایت در راستای بهسازی محتوا و تبلیغاتش برای ویژگیهای مخصوص یک گروهی از کاربران است. این نوع بازاریابی با استفاده از اطلاعاتی که از کاربران و یا سایتهای گوناگون به دست آورده است، نیاز مشتریان را بدست آورده و بر اساس آن تولید محتوا انجام میشود. برای مثال اگر مشتری محتواهای مربوط به یک فیلم را سرچ کند، تبلیغ تماشای و یا بلیط سینما برای آن فرد نمایش داده میشود و یا به هر طریقی ارسال میشود.
دیگر ویژگیهای CMS از این قرار اند.
1. در حوزه SEO موجب ایجاد یک نقشه سایت زیبا و URLهای مناسب میشود.
2. پنل مدیریتی فعال و پویا
3. سیستمِ اجازه گروهی
4. پشتیبانی از پمپلیت و قالبهای مشتری محور
5. نصب و اجرای ساده
6. امکان استفاده از زبانهای مختلف و دو زبانه بودن
7. ایجاد یک هرم محتوا که اهمیت و میزان محتواها را به ما نشان دهد (Content Hierachy)
8. نیازهای حداقلی به سرور
9. مدیریت یکپارچه
10. ایجاد logهای مختلف و یکپارچه و پیشفرض به منظور ایجاد محتواهایی که به شکل خودکار درآینده منتشر شوند.
چگونه یک سیستم مدیریت محتوای مناسب ایجاد کنیم؟
فاکتورهای متعددی وجود دارد که یک سازمان باید قبل از سرمایه گذاری بر روی سیستم مدیریت محتوای خود، باید در نظر بگیرد. ویژگیهای پایهای را نیز نباید فراموش کرد. این ویژگیها عبارت اند از: رابط کاربری مناسب و ساده و قابلیتهای جستجوی هوشمند. اما باید درنظر داشت، برخی از شرکتها و سازمانها نیازهای خاصی را دارند که فقط از عهده برخی نرم افزارها بر میآید.
برای مثال، اندازه و پراکندگی جغرافیایی یک شرکت را در نظر بگیرید. مدیر سیستم مدیریت محوا باید بداند که چند نفر از این سیستم استفاده خواهند کرد. گستردگی آن به چه نحو خواهد بود. مدیر CMS باید چند زبانه بودن این سیستم و نوع دسترسیهای آن را برای مناطق مختلف مشخص کند.
نرم افزارهای مهم CMS و ویژگیهای آنان
نرم افزارهای رایگان و پولی بسیاری وجود دارد که به شما یک سیستم مدیریت محتوا ارائه میدهد و میتوانید برای مصارف شخصی و یا سازمانی استفاده کنید. در زیر نام برخی از این نرم افزارها آمدهاست:
Sharepoint: مجموعهای از تکنولوژیهای ابری و مبتنی بر وب است که موجب میشود تا بتوانید برای سازمانمان به راحتی اطلاعات دیجیتال را ذخیره، اشتراک گذاری و مدیریت کنیم.
Documentum: مجموعهای از ابزارها برای ذخیره و نگهداری محتواهایمان به شکل سریع است. مزیت این نرم افزار دسترسی کنترلی ساده آن است.
M-Files: از یک روش مبتنی بر meta tag برای مدیریت مدارک الکترونیکی استفاده میکند.
جوملا (Joomla): زبان جوملا PHP است و شما با قسمتها و استخوانبندیهایی مانند وبلاگ و فید RSS میتوانید از جوملا استفاده کنید.
وردپرس (WordPress):ابزار رایگان و مناسب دیگری که بر اساس PHP و MySQL است. وردپرس میتواند به عنوان بخشی از خدمات هاست Wordpress.com استفاده گردد و یا میتواند جداگانه استفاده شود.
DNN: به راحتی به بازاریابان این امکان را میدهد تا به محتوای خد به خوبی و آزادانه دسترسی داشته باشد و یک محیط شخصیسازی شده را برای خود ایجاد نمایند.