
واژه "چریکی" باره معنایی خاصی دارد. آدم را یاد گروههای جنگی میاندازد و صحنههای دعوا و نبرد را به یاد آدم را میآورد. اما وقتی این واژه کنار واژه بازاریابی مینشیند، مردم میگویند: چی؟؟!
اما بازاریابی چریکی فرم مبارزهای بازاریابی نیست. با این وجود میتواند اذیت کننده باشد، که این بدین معناست که بازاریابی چریکی تمامی مِتدهای بازاریابی ربایشی را زیر سوال میبرد. در واقع بازاریابی چریکی، یک فرم غیر مرسوم از بازاریابی ربایشی (Inbound Marketing)است. در واقع بازاریابی چریکی باعث میشود که توجه خیلیها به یک برند جلب شود. بدون این که آنها اذیت شوند.
به این خاطر که بازاریابی چریکی غیر مرسوم است. توضیح آن هم سخت است. در واقع بازاریابی چریکی با مثالها خوب توضیح داده میشود. و در واقع وقتی فهمیده میشود که ما آن را ببینیم. در این مقاله هم سعی داریم بدین شکل به بازاریابی دیجیتالی بپردازیم.
گوریلا مارکتینگ چیست؟
ریشههای نبرد
وقتی ما اصطلاح بازاریابی چریکی را میشنویم، سخت است که به نبردهای چریکی فکر نکنیم. در واقع نبردهای چریکی جایی است که این نوع بازاریابی نام اش را از آن گرفته است. در واقع در بحث نبردهای چریکی، تکنیکهای چریکی دارای عناصر زیادی است که شما را شگفت زده خواهد کرد. این تکنیکها شامل شبیخون، غارت و تجاوز است!!!
اما چگونه اینها را به کاری که ما هر روز انجام میدهیم ترجمه کنیم؟ در مارکتینگ، تکنیکهای چریکی بیشتر با عناصری که مخاطب را شگفت زده میکند، بازی میکند. در واقع بازاریابی چریکی به معنای شروع کمپینهای غیر مرسوم به منظور جذب توجه مردم به شکل روزانه است.
این اصلاح اولین بار در اوایل دهه 80 قرن گذشته میلادی توسط نویسنده کتابهای کسب و کار، جی کونراد لوینسون ابداع شد؛ کسی که کتابهای بسیاری درباره تکنیکهای چریکی در حوزههای کاری مختلف نوشته است. قطعا، در آن زمان بازاریابی به شکل کلی عمیقا فرق داشت. در حالی که بازاریابی چریکی هنوز امروز استفاده میشود،. میتوان گفت که فضای دیجیتال امروز، شکل بازاریابی چریکی را تغییر داده است.
بازاریابی ارزان
چیزی که باعث میشود بازاریابان از روشهای چریکی لذت ببرند، ارزان بودن این بازاریابی است. در واقع سرمایه گذاری و هزینه این بازاریابی خلاقیت و تیزهوشی بازاریاب است، چرا که اجرای تکنیکهای بازاریابی چریکی لزومی گران نیست. در واقع بازاریابی چریکی گاه به معنای استفاده متفاوت از داشتههای شرکت ماست.
در بازاریابی چریکی ما میبینیم که موقعیت اکنون مخاطب ما چیست. سعی میکنیم، آن را به نفع کسب و کارمان تغییر دهیم تا برندمان را به او معرفی کنیم.
انواع بازاریابی چریکی
بازاریابی چریکی 4 نوع دارد که به آن میپردازیم:
- بازاریابی چریکی خیابانی (Outdoor Guerrilla Marketing): اضافه کردن اشیاء یا یک چیز متفاوت تبلیغاتی به فضای موجود شهری. مانند اضافه کرد یک آیتم قابل جدا شوند به یک مجسمه. مثلا فرض کنید کسب و کارتان فروش گل است و در دست یک مجسمه در شهر که حالت مشت شده دارد، چندین شاخه گل بگذارید و مشتریان بتوانند شاخههای گل را بردارند. شاخههایی که کارت برندتان به آن وصل شده است.
- بازاریابی چریکی فضاهای بسته (Indoor Guerilla Marketing): مانند بازاریابی خیابانی است، با این تفاوت که در فضاهای بسته مانند، ایستگاه قطار و مترو، مغازهها و یا ساختمانهای دانشگاهها روی میدهد.
- بازاریابی چریکی شبیخونی (Event Ambush Guerilla Marketing): حمله داعش به فروشگاه کوروش تهران برای تبلیغ فیلم به وقت شام را یادتان است؟ خب آن نمونه تلخ و غیر قانونی بازاریابی چریکی شبیخونی است. اما شما میتوانید ی کنسرت خیابانی ترتیب دهید و یا یک مراسم برگذار کنید.
- بازاریابی چریکی استثنا (Experiential Guerilla Marketing): هر کاری غیر از موارد بالا که خلاقانه باشد و دارای عنصر غافلگیری باشد، در این دسته قرار خواهد گرفت.