
روانشناسی رنگها: این قسمت رنگ زرد
رنگ دارای قدرت و انرژی است. لازم نیست حتما آدم حساسی باشید تا این نیرو را درک کنید. دلیلی وجود دارد وقتی که رنگ آبی نشان دهنده غم است و یا میگوییم کسی که عینکی آفتابی با شیشههایی سرخ دارد آدم خوش بینی است.
این مبالغه نیست اگر به این نکته اشاره کنیم که رنگها در هر ساعت دارند توجه ما را به خود جلب میکنند، در هر لحظه و در هر ارتباطی چشمان ما نور را جذب میکنند.
ما سعی داریم در سلسله مقالاتی در وب سایت کُدنگار به بررسی و اهمیت روانشناسی رنگها و کاربرد آن در بازاریابی و طراحی سایت بپردازیم. این مقالات از منابع گوناگونی مانند سایت IMPACT گردآوری شده اند.
یادمان باشد که رنگها از طُرُق گوناگون دسته بندی میشوند. یکی از مهمترین این دسته بندیها دسته بندی بر اساس گرماست. مثلا سه رنگ زرد، قرمز و نارنجی گرم و سه رنگ سبز، بنفش و آبی سرد اند. علاوهبر این برخی رنگها یک دیگر را کامل میکنند. مثلا رنگ زرد و بنفش.
همه، از طراحها و هنرمندها گرفته تا معماران و دکوراتورها، با هم همنظر اند که یک سایه مناسب با یک رنگ مناسب برای طراحیهایشان اهمیت بالا دارد و باید به آن توجه کرد.
رنگ زرد درست است که جز رنگهای اصلی است، اما مانند بقیه استفاده نمیشود. اما باید دانست که رنگ زرد همچنان رنگی واضح برای کسب و کارها، طراحها و دیگر مشاغل برای دریافت و جلب نظر دیگران است.
رنگ زرد در گذشته
بحثهای مختلفی پیرامون مورخان درباره اینکه یونانیان باستان چگونه رنگها را میدیدند، وجود دارد. گرچه فلاسفه یونانی پر است از نور، رنگ و تصویر، رنگ زرد در میان این رنگها گم است. ماریا میشلا سسی، مورخ آمریکایی میگوید:
"رنگ زرد به شکل عجیبی در دایره لغات زبان یونانی گم است."
به طور کلی، رنگ زرد هم رنگ زندگی است، هم رنگ رنج و مرگ. رنگ زرد میتواند رنگ زیبایی باشد و هم چنین رنگی که نشان از ملال و روزمرگی دارد. در یک طرف رنگ زرد ما را یاد طلوع آفتاب و گلها میاندازد. ما را یاد مزارع گندم و میوهها، و ما را یاد گرمای نور شمع و نان پخته شده زرد رنگ میاندازد. از طرف دیگر رنگ زرد میتواند نشان از چرک و عفونت، ادرار و تب زرد و یرقان باشد. از یکسو رنگ زرد ما را یاد اتوبوسهای مدرسه میاندازد و از یک سو نشان از ژورنالیسم زرد و بیمحتوا است.
رنگ زرد رنگ هشدار هم هست. به نوارهای هشدار و یا به تابلوهای راهنمایی رانندگی توجه کنید. چراغ زرد راهنمایی رانندگی نشان از چیست؟
رنگ زرد در طراحی سایت و بازاریابی
اگر از شما بخواهیم تا لوگو محصولاتی را نام ببرید که رنگ قرمز در آنها غالب است فوری میگویید: Coca-cola, Adobe, youtube و... . اما در باره رنگ زرد چطور؟ آیا میتوانید بدون زحمت و فکر کردن نام این محصولات را بگویید؟
رنگ زرد کمتر در بازاریابی و طراحی لوگو به کار میروند. رنگ زرد در طراحی سایت ممکن است چشمان را اذیت کند و برای همین کمتر مورد استفاده قرار میگیرد. معمولا طراحان سایت از رنگهای نرمتری مانند نارنجی استفاده میکنند تا هم زردی زرد را داشته باشد و هم قرمزی قرمز را.
اگر بخواهیم کلی صحبت کنیم و از یک قانون کلی درباره رنگ زرد حرف بزنیم، میتوانیم بگوییم که رابطه ما به عنوان یک بازاریاب یا طراح سایت با رنگ زرد، باید رابطه ما با نور زرد چراغ راهنمایی رانندگی باشد؛ یعنی: سرعتت را کم کن و هشیار باش.
اگر به شرکتهایی که عکسشان دربالا آمده است توجه کنید، میبینید که این شرکتها از رنگ زرد (و ترکیبهای نزدیک به آن) در سرتاسر لوگویشان استفاده کرده اند و رنگ زرد در آنها غالب است. اما اگر به سایتهایشان سر بزنید، متوجه خواهید شد که داستان فرق میکند.
شما باید در استفاده از رنگ زرد بخصوص رنگ زرد خالص بسیار هشیار باشید. رنگ زرد در هدر سایت خوب است. همچنین وقتی که میخواهید درکنار رنگهایی مثل آبی پر رنگ، سیاه و سفید توجه مخاطب خود را جلب کنید اما به یاد داشته باشید. رنگ زرد را همیشه استفاده نکنید.