
روانشناسی رنگ، به معنای مطالعه تاثیر رنگها بر روی احساسات و رفتارهای ماست. بسته به نوعی که ما بزرگ شدیم، گذشته فرهنگی و ترجیحات رفتاری ما، یک رنگ مشخص باعث میشود تا حسی در ما برانگیزد. رنگها باعث میشوند که مشتریان یک برند را از دیگری متمایز کنند. بازاریابان هم از رنگها استفاده میکنند تا یک احساسات را برانگیزند تا یک وبسایت یا یک بسته بندی را تبلیغ کنند.
ما سعی داریم در سلسله مقالاتی در وب سایت کدنگار به بررسی و همیت روانشناسی رنگها و کاربرد آن، در بازاریابی و طراحی سایت بپردازیم. این مقالات از سایتهای گوناگونی مانند Canva و Impact گردآوری شدند. این قسمت به رنگ قرمز میپردازیم. رنگ قرمز، یحتمل بیش از هر رنگ دیگری، میتواند احساسات را بر انگیزد و باعث شود تا ما خیلی عمیقتر بر روی موضوعات گوناگون تمرکز کنیم. در این قسمت به رنگ آبی خواهیم پرداخت. رنگ آبی چه تاثیری بر روی ما خواهد داشت؟
روانشناسی رنگ آبی
رنگ آبی منجر به برانگیختن انواع تحریکات احساسی میشود:
- بالونی که در آسمان پرواز میکند.
- آسمان بهاری که نوید هوایی گرمتر را میدهد.
- خستگی، کرختی و غمی که شما را مانند پارچهای محکم در بر گرفته است.
- رنگ یک حزب سیاسی
- اقیانوسی که آرزو دارید روزی در ساحلش با پای برهنه قدم بردارید.
به خاطر چنین احساساتی ما میتوانیم رنگ آبی را در بازار بسیار ببینیم. به فیسبوک، لینکدین و توییتر نگاه کنید که همگی آبی رنگ اند. همچنین شرکت هایی مانند Salesforce، Constant Contact و Zoom دارای چنین ویژگیای هستند.
در میان شرکتهای ایرانی، شرکت نفت، ایرانخودرو، ایرانایر و شرکت مدیریت منابع آب نیز لوگو آبی دارند.
در میان شرکتهای صنعتی هم، IBM، سامسونگ و فورد نیز از این رنگ استفاده کردهاند. اما واقعا چرا انقدر رنگ آبی؟ رنگ آبی به عنوان نماد اعتماد و وابستگی قلمداد میشود. رنگ آبی نماد پایایی، مسئولیت پذیری و آرامش فکر است. آبی بیشترین رنگی است که سرتاسر طبیعت وجود دارد.
رنگ آبی در دسته رنگها سرد قرار میگیرد و احساسهایی مانند قدرت، اعتماد و حرفهایگری را در مخاطب ایجاد میکند. (اگر شما به رنگ قرمز علاقه دارید و بنظرتان رنگ قرمز برای کسب و کارتان مناسب است به این مقاله ما مراجعه کنید.)
رنگ آبی چگونه به طراحی شما کمک میکند؟
نخست شما باید، مخاطب خود را درک کنید. باید بفهمید مخاطب شما دنبال چیست. یادتان باشد ترکیب رنگی اهمیت زیادی دارد. پس ترکیب رنگی را فراموش نکنید. بین آبی کمک رنگ و آبی اقیانوس زمین تا آسمان تفاوت است و میتواند معانی مختلفی را متبادر نماید. شکل زیر راهنمای بسیار مناسبی برای القای احساسات به مخاطبان شماست.
شکل زیر که از کتاب روانشناسی رنگها در بازاریابی اقتباس شده است، به ما کمک میکند تا آبی را کنار چه رنگهایی و برای القای چه احساساتی به کار بگیریم.
چه موقع رنگ آبی را به کار نگیریم؟
آبی رنگ بسیار مناسبی است و نوید اعتماد و استحکام را میدهد. بنابراین خیلی سخت است که بپذیریم رنگ آبی اشتباه به کار گرفته شود. اما این اتفاق مهم است. همیشه به یاد داشته باشید که استراتژی در هنگام به کارگیری هر رنگ در اولویت قرار دارد. برای مثال به کارگیری رنگ آبی در کنار رنگ نارنجی موجب اذیت و آزار کاربران می شود. به همین طریق، اگر شما میخواهید حس آرامش و احساس امنیت ایجاد کنید، همیشه از طیفهای گوناگون رنگها استفاده کنید و مراقب باشید که خوانایی نوشتههای شما در طراحی از بین نرود.