
الگوریتم گوگل پاندا چیست؟
در این مقاله ما سعی داریم هرآنچه که نیاز است تا شما درباره الگوریتم گوگل پاندا بدانید، به شما بگوییم. این مقاله برگرفته است از مقاله "راهنمایی جامع درباره الگوریتم گوگل پاندا" از وب سایت Searchenginejournal است. پاندا نام رسمی الگوریتم گوگل که هدفت آن کاهش نمایش محتواهای بی کیفیت و ضعیف، و نمایش محتواهای منحصر به فرد، جامع و کامل در صفحه اول گوگل است. در زمانی که پاندا عرضه شد، کاربران شکایات زیادی از رایج شدن وب سایتهایی با عنوان مزرعه محتوا یا Content Farms داشتند.
الگوریتم پاندا به صفحات اینترنتی بر اساس محتوا امتیاز میدهد و آنها را دسته بندی میکند. این الگوریتم بعد از در نظر گرفتن نمرهای که کاربران به وبسایتها میدهند (human quality ratings)، با استفاده از یک مدل داخلی و یک الگوریتم منحصر به فرد به صفحات امتیاز داده و از این امتیاز به عنوان معیاری برای رتبه دادن به وب سایتها استفاده میکند. وب سایتهایی که از تاثیر پاندا نجات یافتند، وب سایتهایی بودند که صفحات بیکیفیت خود را نو کردند و محتوایی با کیفیت ارائه دادند. همچنین از پر کردن کلید واژهها (Keyword stuffing) پرهیز کرده و با حذف تبلیغات مزاحم از وب سایتشان، با احترام به مخاطب سعی کردند که تجربه مخاطب را از دیدن وبسایتشان بهبود ببخشند؛ چیزی که ما به آن تجربه کاربری یا User Experience میگوییم.
چرا الگوریتم پاندا توسعه پیدا کرد؟
همانطور که گفته شد با ظهور وب سایتهایی که فقط محتواهای بی کیفیت و بعضا کپی کردن محتواها از محتواهای سایتهای دیگر تشکیل شدند و به آنها Content farm گفته میشد، گوگل تصمیم گرفت تا کاری انجام دهد. در پایان سال 2009، دو تا از این سایتهای مزرعه محتوا یعنی وب سایت دیمند مدیا Deman Media و انسرداتکام Answer.com طبق آمار موسسه ComScore جز 20 سایت برتر در ایالات متحده بودند. دیمند مدیا نمادی از یک مزرعه است که با اختلاف 7000هزار محتوا در روز بر روی وب سایتش منتشر میکرد. روش این شرکت بسیار ساده بود: هزاران محتوا بساز و به صفحه اول گوگل برو، سپس با پخش کردن این محتواها در نرم افزارهای اجتماعی پول یادی از طریق تبلیغات به جیب بزن. در واقع دیمند مدیا از یک حقه بسیار هوشمندانه استفاده کرد تا بتواند از طریق دلالی و کپی کردن محتواها از اکو سیستم گوگل به خوبی استفاده کند. دیمند با هزاران فریلنسر (Freelancer) قرار داد میبست تا صدها هزار محتوا با کیفیت کم تولید کنند. موضوع خیلی از این محتواها برای الگوریتم آن روزهای گوگل جذاب بود. چرا که الگوریتم گوگل در آن سالها به محتواهای پر کلمه و ثابت امتیاز بیشتری میداد، تا محتواهایی که کیفیت بیشتری داشتند و بر این اساس گوگل دیمند (Demand Media) را در صدر نتایج گوگل قرار میداد. بیشک اتفاقاتی از این دست گوگل را مجبور ساخت تا الگوریتم پاندا را ایجاد کند.
الگوریتم پاندا چه کار میکند؟
آپدیت جدید گوگل از الگوریتم رتبهدهیاش در سال 2011 منتشر شد که پاندا نام گرفت. این الگوریتم طراحی شد تا رتبه وبسایتهایی که محتوای کم کیفیت داشتند. دیگر رتبه نگیرند. همچنین محتوای کپی از سایتهای دیگر و محتوای به درد نخور که دیگر کاربردی نداشت، مورد جریمه گوگل قرار گرفتند. همچنین این الگوریتم وظیفه دارد تا رنکینگ بهتری به وب سایتهایی که محتواهای باکیفیتتر تولید میکنند، بدهد، مانند سایتهایی که محتوای اورجینال تولید میکنند و اطلاعات تحقیقاتی و گزارشهای غنی ارائه میکنند. بر اساس این وبسایتها، سایتهای مزرعه محتوا که محتوای غنی داشتند مانند eHow یا wikiHow توانستند محتوای بهتری بگیرند و سایتهای مانند دیمند ضرر کردند. وب سایت دیمند از یک چهارم آخر سال 2012 حدود 6.4 میلیون دلار خسارت دید. برای این که بفهمیم محتوای وب سایتمان آیا از پاندا نمره خوبی دریافت میکند، باید این سوال را بپرسیم: آیا مشتری حاضر است بر اساس محتواها و اعتبار وب سایت ما، از وب سایتما خرید کند؟ آیا کاربران حاضر اند بر اساس محتوای پزشکی این وبسایت عمل نمایند یا خیر؟
امیت سینگال، از مهندسان ارشد گوگل، میگوید، الگوریتم پاندا بر اساس 24 سوال کار میکند. این 23 سوال از این قرار اند:
- آیا شما به اطلاعاتی که در مقاله یا در این صفحه آمده است اعتماد میکنید؟
- آیا این مقاله توسط یک کارشناس خبره یا یک فرد علاقهمند که بر موضوع اشراف کافی دارد، نوشته شده است یا مقالهای است سطحی؟
- آیا سایت محتوای تکراری، زاید و یا مشترک با این موضوع یا موضوعات مشابه دارد که فقط کمی با مقاله حال حاضر تفاوت میکند؟
- آیا شما حاضرید تا اطلاعات کردیت کارت (Credit Card) خود را به این سایت بدهید؟ یا از این سایت خرید کنید؟
- آیا این مقاله ایراد تایپی، سبکی و یا ایراد واقعی دارد؟
- آیا مقاله بر اساس علاقه خوانندگان وب سایت نوشته شده است، یا فقط مقصود آن این است که بر اساس کلید واژهها از گوگل رتبه بگیرد؟
- آیا این مقاله محتوای اوریجینال، اطلاعات اوریجینال یا گزارش و تحلیل اوریجینال و اصیل تولید میکند؟
- آیا صفحه مورد نظر ارزش افزوده اضافی نسبت به صفحات مشابه در نتایج گوگل به مخاطب میدهد؟
- چقدر کنترل کیفیت بر روی محتوای سایت صورت گرفته است؟
- آیا مقاله همه جوانب موضوع یا داستان را دیده است؟
- آیا محتوای سایت در شبکههای مجازی گوناگون منتشر شده، یا توجه کمی به آن جلب شده و نظر دیگران را تنوانسته، جلب کند؟
- آیا وب سایت دارای اعتباری است که به محتوای آن مربوط باشد؟ مثلا آیا وب سایت یک پزشک متخصص، یک مطلب پزشکی منتشر کرده، یا نه؟
- آیا مقاله به خوبی ادیت شده، یا به شکلی سریع و یا با عجله انتشار یافته است؟
- درباره موارد مربوط به حوزه سلامت، آیا شما اطلاعات این سایت را قبول دارید؟
- آیا این مقاله توضیح جامعی از موضوع یا محتوا ارائه میکند؟
- آیا شما این وب سایت را به عنوان منبع معتبری معرفی میکنید که وقتی نام آن آمد، شما به یاد اعتبار آن بیفتید؟
- آیا این مقاله دارای تحلیلی عمیق و یا اطلاعات جذابی است که آن را از یک مطلب معمولی متمایز میکند؟
- آیا این از آن صفحاتی هست که میخواهید آن را جایی برای خود ذخیره کنید یا آن را به دوستان و آشنایانتان توصیه کنید؟
- آیا این صفحه دارای تعداد زیادی تبلیغات است که مانع خواندن مطالب توسط شما میشود و شما را اذیت میکند؟
- آیا انتظار داشتید که این مقاله را در یک مجله چاپ شده، یک دانشنامه و یا یک کتاب معتبر بخوانید؟
- آیا این مقاله کوتاه، ناکافی و یا دچار کمبود در ارائه فحوای مطلب است؟
- آیا این صفحه یا مقاله با وسواس و توجه و ریزبینی تهیه و تولید شده، یا بدون ریزبینی و توجه کافی تولید گشته است؟
- آیا کاربران وقتی صفحات این سایت را میبینند احساس ناراحتی میکنند؟
همانطور که دیدید، این 23 سوال بسیار جامع میتواند شاخصی برای سنجش انواع محتواها باشد. پس با خواندن این 23 سوال و جواب دادن به آن میتوانیم بهترین مطالب را تولید کنیم. ما در تیم کُدنگار با ارائه بستههای سئو برای شما بهترین محتواها را تولید میکنیم تا کسب و کار شما متفاوت نسبت به بقیه کسی و کارها رشد کند.