
کاربرد تئوری رنگها در طراحی سایت
تئوری رنگها یکی از مهمترین اصول برای یادگیری طراحی سایت است. این که بفهمیم کدام رنگ برای پروژه ما به کار میآید، مسئله سختی است. با کمک دانشی که بدست آمده از تئوری رنگها و ابزارهای آنلاین موجود، شما قادر خواهید بود تا رنگ مناسبی را برای کسب و کار خود پیدا کنید. در ادامه این مقاله ما به بررسی موجز و البته جامع تئوری رنگها در طراحی سایت خواهیم پرداخت.
تئوری رنگها واقعا چیست؟ تئوری رنگها قطعا چیزی فراتر از یادگیری چرخه رنگ یا یادگیری سه رنگ اصلی است که ما در دوران ابتدایی و کلاس نقاشی میآموختیم. واقعیت این است که این تئوری چیزهای زیادی را در بر میگیرد. اگر بخواهیم ساده بگوییم، تئوری رنگها مجموعه آموزههایی درباره رنگها است که در آن با کاربرد سه عنصر حیاتی، یعنی تضاد (Contrast)، پیوند (complementation) و حرارت (vibrancy) آشنا میشویم. برای این که عمیقتر این تئوری را بکاویم، حیاتی است که درباره این سه عنصر بیشتر حرف بزنیم.
تضاد
تضاد یا Contrast در رنگها کمک میکند تا مخاطب چشمانش کمتر اذیت شود. تضاد کمک میکند تا کاربران ما، بتوانند عناصر مختلف صفحه ما را بهتر ببینند. مثال واضح تضاد، انتخاب رنگ متن و پیشزمینه پشت آن است. قانون سادهای وجود دارد که تضاد میان این دو رنگ ساده و خواناست. بهترین راهحل این است که یک پیشزمینه (Background) کم رنگ داشته باشیم با یک متن پر رنگ. مانند سیاه و سفید همین نوشته.
عدم بکارگیری درست تضاد، یکی از مشکلات کسب و کارهاست. باید بدانیم که اگر مشتریان یا کاربران ما نتوانند بخوبی مطالب سایت ما را بخوانند و تشخیص دهند که فلان دکمه کجاست، محصولات ما به خوبی به فروش نمیروند.
در کنار خوانا بودن متون سایت، تضاد کمک میکند تا عناصر دیگر صفحه ما بخوبی مورد توجه قرار بگیرند؛ مثلا دکمه خرید یا دکمه ثبت نام. این دقیقا همان کاربرد تضاد است، وقتی شما یک کلمه یا پاراگراف را در کتابتان Highlight میکنید. با استفاده از رنگهای متضاد قادر خواهید بود تا توجه مخاطب را به سمت عناصر بخصوصی در صفحه وب سایتتان سوق دهید.
پیوند
پیوند یا Complementation همان رابطه میان رنگهاست. وقتی دو رنگ از دو سوی متضاد طیف رنگی با هم ترکیب میشوند، مردم از دیدن این ترکیب رنگی احساس خوشی دارند و چشمانشان میتواند به راحتی آنچیزی را که میبینند درک کنند. در این نوع ترکیب رنگی به جای این که چشمتان درد بگیرد، نوعی حس تعادل به شما القا میشود. پیوند رنگها باعث میشود تا شما به کشفیات بهتر و پیچیدهتری از رنگها و طراحی دست یابید.
حرارت
حرارت در رنگها نشان دهنده احساسی است که آنها به طراحی شما میبخشند. رنگهای روشن به شما کمک میکنند تا مخاطب شما با دیدن طراحی وب سایت شما، احساس انرژی داشتن کند. حرارت در رنگها برای تبلیغات یا برای زمانی که شما میخواهید مخاطب احساس خاصی کند، بسیار مهم است. طیفهای تیره تر رنگها، به ما احساس آرامش بیشتری میدهد. آنها به ما کمک میکنند تا بتوانیم بر روی سایر عناصر تمرکز کنیم.
باید یادمان باشد که رابطه ما با رنگها عمیقا در فرهنگ ما ریشه دارد. برای همین است که اگر کسی یک دسته گل قرمز به مراسم تدفین ببرد، بسیار مضحک و مسخره است. حال در این جا به بررسی احساسات مرتبط با رنگها خواهیم پرداخت.
رنگها و تاثیرات آنها بر احساسات ما
هیچ کسی نمیتواند رابطه میان رنگها و احساسات را کتمان کند. حقیقت این است که نژاد انسان از دیرباز، یعنی از قرون وسطی به دنبال فهم تاثیر روانشناسی رنگها بر ما بوده است. یادمان باشد که قرار دادن رنگ درست در جای درست باعث میشود تا فضا و القائات مناسبی به مخاطبانمان بدهیم. فرهنگ تاثیری حیاتی بر روی معانی و ارتباطات رنگها با احساسات ما دارد. به طور کلی میتوان گفت که رنگها تاثیراتی این چنینی دارند:
قرمز یعنی قدرت، جوانی و اهمیت
قرمز به عنوان نماد قدرت و اشتیاق دیده میشود. همچنین باعث جلب توجه ما میشود و برای همین است که از رنگ قرمز برای هشدارها و توافقات استفاده میشود. با این وجود اگر از رنگ قرمز بیش از حد استفاده کنید، موجب القای حس عصبانیت و تحریک بیش از حد میشود.
سبز یعنی ثبات، رشد، پول و طبیعت
رنگ سبز پلی است میان رنگهای گرم و رنگهای سرد. سبز ترکیب آبی و زرد است. در واقع هم نرمی و آرامش آبی را دارد و هم انرژی بخشی زرد را دارد. سبز حس ثبات، تعادل و آرامش را ایجاد میکند.
بنفش یعنی لاکچری، عشق و رازآلودی
به شکلی تاریخی، بنفش نماد وفاداری و البته ثروت و جلال بوده است. بنفش مساوی است با ثروت و شکوه. به همین خاطر است که عطرها و لوازم لاکچری معمولا از رنگ بنفش برای تبلیغات خود استفاده میکنند. برای رنگ بنفش طیفهای کمرنگ آن نماد عشق و طیفهای تیرهتر آن نماد رازآلودی و همچنین ثروتمندی است.